Kartice se peglaju sve više

Bez autora
Sep 27 2011

Vrijednost svih kartičnih transakcija na kraju lipnja dosegnula je 54,1 milijardu kuna i veća je za oko osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju posljednji podaci Sektora za bankarstvo i druge financijske institucije Hrvatske gospodarske komore (HGK), prikupljeni od banaka i kartičnih kuća. Za više od 10 posto u odnosu na prošlu godinu porastao je i ukupan broj kartičnih transakcija (136,4 milijuna). Potkraj lipnja u Republici Hrvatskoj je bilo u prometu 9,01 milijun debitnih i kreditnih kartica, što je 1,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Trend rasta broja čip-kartica nastavljen je i u ovoj godini, pa danas čip tako ima 83 posto svih kartica. Riječ je o tehnologiji koja je znatno pridonijela sigurnosti kartičnog poslovanja. Radi usporedbe, sredinom 2005. godine njihov je udjel bio samo 6,1 posto. Detaljniji pogled na strukturu kartica otkriva da su od ukupnog broja, 89 posto (8,07 milijuna) debitne i kreditne kartice 29 banaka, a 11 posto (993.326) kreditne kartice dviju kartičnih kuća. Od ukupnog broja kreditnih kartica (1,9 milijuna), njih 48,6 posto izdale su banke, a 51,4 posto kartične kuće.

Kartice se peglaju sve višeVrijednost svih kartičnih transakcija na kraju lipnja dosegnula je 54,1 milijardu kuna i veća je za oko osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju posljednji podaci Sektora za bankarstvo i druge financijske institucije Hrvatske gospodarske komore (HGK), prikupljeni od banaka i kartičnih kuća.

Za više od 10 posto u odnosu na prošlu godinu porastao je i ukupan broj kartičnih transakcija (136,4 milijuna).

Potkraj lipnja u Republici Hrvatskoj je bilo u prometu 9,01 milijun debitnih i kreditnih kartica, što je 1,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Trend rasta broja čip-kartica nastavljen je i u ovoj godini, pa danas čip tako ima 83 posto svih kartica. Riječ je o tehnologiji koja je znatno pridonijela sigurnosti kartičnog poslovanja. Radi usporedbe, sredinom 2005. godine njihov je udjel bio samo 6,1 posto.

Detaljniji pogled na strukturu kartica otkriva da su od ukupnog broja, 89 posto (8,07 milijuna) debitne i kreditne kartice 29 banaka, a 11 posto (993.326) kreditne kartice dviju kartičnih kuća. Od ukupnog broja kreditnih kartica (1,9 milijuna), njih 48,6 posto izdale su banke, a 51,4 posto kartične kuće.

U Hrvatskoj je potkraj lipnja bilo 3836 bankomata (99,3 posto ih je s čip-tehnologijom), a njihov je broj u odnosu na isto razdoblje lani povećan 5,3 posto.

Povećan je i broj EFT POS terminala instaliranih na prodajnim mjestima. Potkraj lipnja bio je ukupno 96.791 ili 12 posto više nego lani.

Zanimljiv je podatak da je u odnosu na kraj 2000. godine broj kartica četiri puta veći, broj bankomata pet puta, a broj EFT POS-a deset puta veći. Svi podaci pokazuju da se nastavlja rast udjela smart kartica, širenja bankomatske mreže i dostupnost EFT POS terminala na prodajnim mjestima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik